A szabad Internet vége, jön a Filternet?

Mit szólnál ha azt mondanánk, hogy holnaptól nincs YouTube, Facebook, Instagram Twitter, GitLab, vagy akár Wikipedia?

Nos az EU nagyjából ezt fogja elérni az új szerzői jogi szabályozásával.
Kis hazánkban nem sokan dolgozták fel a témát, így véleményt sem alkottak róla túl sokan.

Ezért gondoltuk mi megosztjuk veletek mi a helyzet (szerintünk). Arról is írunk  mit lehet ilyenkor tenni!
Ez a cikk nem lesz objektív, a személyes véleményünket tükrözi csupán, de úgy látjuk a helyzet komoly.


Szeptember az európai parlament ugyanis megszavazott egy új szerzői jogi törvény tervezetet.
Annak is igazából a 11 és 13. cikkely az ami érdekes.

Cél, hogy ne lehessen semmit feltölteni amiről nem tudjuk előre igazolni, hogy engedélyünk van a publikálásra, ill. hogy mi vagyunk a jogtulajdonosok.

A papírforma szerint jobb feltételeket akarnak kiharcolni az alkotóknak, a nagy közösségi platformokkal szemben. De a valóság, és a törvény egészen másnak tűnik sajnos.

Egy központosított cenzúra automatáról beszélünk, ami kénye kedve szerint döntheti el, hogy milyen kép/videó/kód vagy írás kerülhet fel az Internetre!

A módosított verziója azon portálokról szól ahova számos felhasználó által beküldött nagy mennyiségű tartalom kerül fel. (ez valójában az összes közösségi portál ahova fel lehet tölteni képet, zenét,videót,írást,stb)


Az EU szerint ezen szolgáltatók szabályozása nem érinti a felhasználókat.
Te el tudod képzelni, hogy ez miként lehetséges? Ha valaki bent ül egy autóban, és azt az autót lelökjük egy szakadékba az hogy nem érinti a benne ülőket? Mi nehezen.
Mivel ha olyan tartalmat töltünk fel ami jogsértő, vagy vitatható, az érintett platform lenne felelős anyagilag is az eredeti jogtulajdonosok irányába.

Ezt egy úgynevezett upload filterrel szeretnék elkerülni. Magyarul bármi amit feltöltesz a Facebookra, Blogerre, Instagramra, Snapchatre, GitHub-ra, YouTube-ra át kéne, hogy essen egy előzetes ellenőrzésen. (szemben a mostani módszerrel, amivel bármit feltölthetsz, és akinek gondja van vele jelenti, majd ezt az érintett oldal eltávolítja - amennyiben jogos a sérelem)

Tehát az Internetet le akarják cserélni a Filternetre?

A témáról bővebben itt a YouTube frappáns videója (magyar felirattal):
A YouTube már be is jelentette, hogy ha nem jutnak egyességre, és nem változik a törvény szövege valószínűleg blokkolniuk kell az európai alkotók videóit.

Ha Youtube videós vagy akkor ez különösen nagy szívás lehet neked, mert az egész munkád odalehet egy perc alatt. Ha néző vagy akkor szintén kellemetlen lesz.

Elég gáz lenne ha nem tudnád megnézni a napi hangulatjavító videódat nem?

S sajnos ez csak a kezdet.

Egyértelmű (ahogy több tucat szakmai szervezet is felhívta rá a figyelmet) ez a szabályozás /ebben a formában/ alapjában véve hibás gondolat. Kizárólag a nagy cégek/zenei kiadók érdekeit védi, a kis alkotókat, cégeket pedig tönkreteszi / irdatlan plusz terhet ró rájuk.


Ha vállalkozó, vagy cégvezető vagy számos hirdetési felülettől, megrendeléstől, és bevételtől is eleshetsz emiatt, rosszabb esetben egész tevékenységedet ellehetetlenítik. A már kidolgozott marketing stratégiádról, anyagaidról, követőidről nem is beszélve. Hisz az is előfordulhat, hogy minden anyagot újra kell gyártatnod...

Persze ennyire nem eszik forrón a kását.

Szerencsére a 13. cikkely ellen már több, mint 3,6 millió európai polgár aláírás gyúlt össze a change.org portálon.Hogy mit tehetsz még?

Hallasd a hangod! Csatlakozz a kampányhoz!
Oszd meg a cikkünket

#SaveYourInternet #MentsdMegANeted

felirattal együtt, ha szeretnél még szabadon Internetezni!


Ha nem szeretnél lemaradni, vagy csak pánikba estél iratkozz fel gyorsan!


Ha ez még mindig nem győzött meg mennyire gáz a helyzet, egy extra videó (angolul)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések